Langur czarny (Presbytis obscura). Występowanie tych małp jest ograniczone do półwyspu Malezyjskiego i kilku przylegających wysp. Są roślinożerne, żywią się głównie młodymi liśćmi, owocami, pędami roślin. Poluje síę na nie dla ich míęsa w całym zakresie występowania. Jak wiele innych zwierząt cierpią z powodu degradacji i całkowitej utraty siedlisk z przyczyn urbanizacji, rolnictwa, a w szczególności dla tego regionu, ekspansji upraw palm oleistych. Ich populacja ciągle się zmniejsza i figuruje jako gatunek bliski zagrożenia (NT) na czerwonej liście Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN).

Share


ENGLISH
<<< ^^^ >>>


wersja na telefon