ENGLISH
STRONA GŁÓWNA W dół


PRZYRODA KOSTARYKI 2017




Granice parku Corcovado na półwyspie Osa.


    ^   ^^^





    ^   ^^^





    ^   ^^^



Fikus dusiciel zwykle przylega do pnia drzewa swojej ofiary i próbuje ją opleść. Czasami jednak, rozrasta się w zupełnie inny sposób i wygląda jak system lian pnących się z drzewa na drzewo z opadającymi korzeniami. Bywa, że ta sama roślina rośnie na kilku drzewach obejmując swoim zakresem spory obszar.


    ^   ^^^



Większość żab w tropikach to zwierzęta nocne. Nawet w ciągu dnia ciężko je dostrzec ponieważ mają bardzo dobry naturalny kamuflaż.


    ^   ^^^



Żaba z rodziny drzewołazów (Oophaga granulifera) podobna do drzewołaza karłowatego (Oophaga pumilio) ale o znacznie ograniczonym zakresie występowania. Żyje tylko w południowo zachodniej Kostaryce i północno zachodniej Panamie. Z powodu małej powierzchni występowania i spadającej liczebności jest gatunkiem narażonym na wyginięcie. Żaba ta posiada trucizny na swojej skórze wraz ostrzegawczym ubarwieniem dlatego jak większość drzewołazów jest gatunkiem dziennym. Ich dieta składa się do 86% z małych mrówek. Mrówki używają jadu do unieruchomienia swojej ofiary i drzewołazy posiadają parę z ich toksycznych substancji w wydzielinie na swojej skórze.


    ^   ^^^



Ten gatunek drzewołaza (Oophaga granulifera) jest bardzo mały, oscyluje pomiędzy 19 a 23 mm. Dosłownie w całości mógłby usiąść na paznokciu mojego kciuka. Ich środowisko to wilgotny las deszczowy w pobliżu rwących potoków. Samce są bardzo terytorialne i przez kilka tygodni broną swojej przestrzeni nawołując samice.


    ^   ^^^



Te żaby mają bardzo ciekawy proces rozmnażania. Po zalotach samiec zapładnia jaja i następnie pilnuje je przez tydzień polewając je swoim moczem utrzymując odpowiednią wilgotność. Po około tygodniu powraca samica i zamieniają się rolami. Samica zabiera je pojedynczo na swoim grzbiecie do małych zbiorników wody, zwykle jakiś wgłębień lub epifitów jak np. bromelie. Następnie pilnuje je doglądając i karmiąc swoimi niezapłodnionymi jajami.


    ^   ^^^



Ropucha olbrzymia (Rhinella marina) także nazywana Aga. Ropuchy te łatwo przystosowują się do nowego środowiska i mają szeroki zasięg w centralnej i południowej Ameryce. Może żyć od 0 do aż 1600 m. n.p.m. Samice są większe od samców i mogą osiągnąć ciężar 1.5 kg. W swojej skórze mają śmiertelną truciznę, która zawiera wystarczająco dużo toksyn by zabić dorosłą osobę.


    ^   ^^^



Drzewołaz złocisty (Dendrobates auratus) jest największym gatunkiem płaza z rodziny drzewołazów o rozmiarze od 30 do 39 mm. Żyją w podszyciu lasu i nie wymagają sąsiedztwa źródła wody w postaci strumieni lub sadzawek ale jak większość płazów są bardzo aktywne po deszczu. Tak jak większość drzewołazów są żabami dziennymi.


    ^   ^^^



Drzewołaz złocisty (Dendrobates auratus). Żaby te są dobrymi wspinaczami i mogą zabrać swoje nowo narodzone kijanki aż do korony drzew gdzie często znajdują malutkie stojące zbiorniki wodne np. w zagłębieniach konarów lub w liściach bromelii.


    ^   ^^^





    ^   ^^^





    ^   ^^^





    ^   ^^^





    ^   ^^^



Pancernik dziewięciopaskowy, pancernik długoogonowy (Dasypus novemcinctus). Jest 20 gatunków pancerników żyjących od południowych stanów USA do południa Patagonii. Wiele z nich ma bardzo mały zakres występowania w odróżnieniu od pancerniaka dziewięcio paskowego, który jest rozpowszechniony w obu amerykach. Pancerniki są nocnymi zwierzętami, które żywią się kopiąc robaki i insekty podczas swoich nocnych wypraw.


    ^   ^^^



Kapucynka czarno-biała (Cebus capucinus) znana także, jako kapucynka właściwa. Nazwa kapucynki pochodzi od czarnej czapeczki w górnej części głowy przypominającej piuskę noszoną przez osoby duchowne i zakonne jak np. Kapucyni. Po małpach człowiekowatych, kapucynki wyróżniają się wysoką inteligencją wśród naczelnych.


    ^   ^^^



Sajmiri rdzawogrzbieta (Saimiri oerstedii). Ten rodzaj małp jest podgatunkiem z rodziny małp Sajmiri. Występuje tylko w zachodniej Kostaryce na półwyspie Osa i P.N San Miguel. Z powodu małego obszaru jej występowania należy do gatunku narażonego na wymarcie.


    ^   ^^^



Wyjec płaszczowy (Alouatta palliata). Wyjce są największymi naczelnymi w Ameryce. Żywią się wyłącznie roślinnością. Ich nazwa pochodzi od głośnego ryku który można najczęściej usłyszeć rano lub wieczorem.


    ^   ^^^



Młode wyjce płaszczowe żyją w grupach do 40 osobników. Robiąc to zdjęcie nauczyłem się już nie pierwszy raz, że stojąc bezpośrednio pod małpami można zostać spryskany moczem lub kałem.


    ^   ^^^



Czarnostrząb leśny (Buteogallus anthracinus). Jest to mieszkaniec nadbrzeżnych obszarów Kostaryki. Żywi się głównie krabami i małymi kręgowcami. Jego doskonałe środowisko to lasy namorzynowe.


    ^   ^^^



Ara żółtoskrzydła lub ara czerwona (Ara macao) jest to rozpowszechniony gatunek w basenie Amazonii i niektórych miejscach Ameryki centralnej.
W Kostaryce naturalnie żyją tylko w Parku Narodowym Carara oraz na półwyspie Osa. Żywią się głównie owocami, orzechami i nasionami.


    ^   ^^^



Ara żółtoskrzydła (Ara macao) jest dość dużym ptakiem, osiągając rozmiary 90cm.
Z uwagi na jego kolorystykę w różnych krajach często trzymany jest w klatkach jako ozdoba domów.


    ^   ^^^



Malachicik purpurowogardły (Lampornis calolaemus).


    ^   ^^^



Malachicik purpurowogardły (Lampornis calolaemus).


    ^   ^^^



Czubacz zmienny (Crax rubra). Są to ptaki naziemne ale potrafiące latać kiedy spłoszone choć najczęściej po prostu uciekają. Samce są czarne a samice brązowe. Są ptakami monogamicznymi i wiążą się w pary na całe życie. Budują swoje gniazda na drzewach.


    ^   ^^^



Czubacz zmienny (Crax rubra).


    ^   ^^^



Tukan czarnodzioby (Ramphastos ambiguus ). Poruszają się w stadach od 3 do 12 osobników. Jest to ciekawe przedstawienie oglądając i słuchając ich podczas tokowania.


    ^   ^^^





    ^   ^^^



Białostrząb duży (Pseudastur albicollis). Jest to popularny ptak drapieżny zamieszkujący lasy tropikalne Ameryki. Często przebywają w towarzystwie małpek kapucynek łapiąc kręgowce, które uciekają kapucynkom. Kiedy fotografowałem tego ptaka przez sekundę myślałem, że uchwycę na jednym zdjęciu z kapucynką.


    ^   ^^^





    ^   ^^^



Dydelf czarnouchy lub oposum (Didelphis marsupialis) jest nocnym zwierzęciem i rzadko jest widywane w ciągu dnia. Przypuszczam, że młode tej samicy były zagrożone i postanowiła je przenieść do bezpieczniejszej kryjówki. Oposy są torbaczami, które trzymają młode w torbie lęgowej. Po 2 miesiącach, kiedy dorastają nie wszystkie mieszczą w torbie i część lęgu musi podróżować przyczepione do sierści matki.


    ^   ^^^



Ostronos białonosy (Nasua narica). Jest to zwierze spokrewnione z szopem praczem. Żyją w grupach do 27 osobników. Często pojawiają się w pobliżu ludzkich zabudowań grzebiąc w śmietnikach za pożywieniem.


    ^   ^^^



Aguti brunatny (Dasyprocta punctata) wygląda trochę jakby skrzyżowanie królika i wiewiórki chociaż, należą do tej samej grupy gryzoni. Aguti są popularne w Ameryce południowej i odgrywają ważną rolę w dystrybucji wielu nasion. Potrafią rozłupać nasiona z którymi inne zwierzęta sobie nie radzą. Aguti są monogamiczne i łączą się w pary na całe życie.


    ^   ^^^



Morpho peleides. Jest to duży (15cm) i bardzo atrakcyjny motyl. Górna strona skrzydeł ma intensywny niebieski kolor z ciemnymi krawędziami. Bardzo trudno go sfotografować ponieważ, kiedy motyl siada składa skrzydła do kupy.


    ^   ^^^



Modliszka.


    ^   ^^^



Jeden z gatunków mrówki wędrownej.


    ^   ^^^



Piłodziób wspaniały (Momotus coeruliceps).


    ^   ^^^



Gorzyk czerwonogłowy (Ceratopipra mentalis). Dimorfizm płciowy u tych ptaków jest wyraźny. Samiec jest czarny z czerwoną główką a samica oliwkowo zielona. Gorzyki czerwonogłowe lubią wilgotny las deszczowy, najlepiej na wysokości pomiędzy 400 a 600m. n.p.m. Podobno Michael Jackson wzorował swój taniec obserwując gorzyki.


    ^   ^^^



Manakin pomarańczowy (Manacus aurantiacus). Jest to endemiczny ptak zachodniej Kostaryki i Panamy. Należy do tej samej grupy co gorzyki. Wytwarza bardzo charakterystyczny i głośny odgłos klikania. Bardzo żałuję, że nie zostałem z nimi dłużej ponieważ mają bardzo interesujące tańce godowe.


    ^   ^^^



Pustelnik długodzioby (Phaethornis longirostris). Jest to dość duży jak na kolibry ptak o rozmiarach 15 cm. Na zdjęciu ptak spijał nektar kwiatu marakui.


    ^   ^^^



Pustelnik długodzioby chociaż jest największym ptakiem w swojej rodzinie waży zaledwie 6 g.


    ^   ^^^



Czapla śniada (Egretta caerulea). Jest to ptak, który zamieszkuje na stałe centralną Amerykę. W wczesnym wieku, młodociane osobniki maja białe upierzenie. W tym okresie młode czaple śniade wchodzą w towarzystwo czapli śnieżnych które jako dorosłe osobniki maja białe upierzenie. Z dorastaniem czaple śniade zmieniają upierzenie na ciemno granatowe i wtedy czaple śnieżne zrywają z nimi znajomości.


    ^   ^^^



Czapla zielona (Butorides virescens). Chociaż, nie do końca zielona to swoje siedliska mają w centralnej i północnej Ameryce. Czaple zielone czasami używają narzędzi takie jak np. przynęty do łapania swojego pokarmu. Potrafią rzucać kawałki chleba, robaków czy insektów na powierzchnie wody, żeby zwabić do siebie ryby.


    ^   ^^^



Nephila clavipes - samiec i samica.


    ^   ^^^


ENGLISH
STRONA GŁÓWNA Do góry